Om oss

Like ved svenskegrensen i sør-østlige del av Nord-Trøndlag ligger Meråker.
Her har vi et lite lokalt flymiljø og en egen privat flyplass som heter Øian.                Klikk på bildene under.

Mitt navn er Hans-Olaf Reitås. Jeg jobber delvis i elektro-bransjen og meteorologi i arktis, men luftfart er min store lidenskap og hobby.

I løpet av mine 33 år som pilot har jeg ofte hatt behov for å besøke ukjente steder i Norge. Enten for å besøke noen, dra på ferietur eller kanskje delta i et møte. Av og til blir jeg spurt av slekt og venner om å fly til ukjente og avsides steder.
Så spør man seg; Finnes det mulighet for å lande med småfly der? Noen ganger finnes det faktisk en flystripe i nærheten. Men informasjon om landingsforhold og lokale fasiliteter er ofte så mangelfull at man heller tar bilen.

Jeg tror mange har følt behovet for å ha en enkel og komplett oversikt over alle små og store landingsplasser i hele landet. Spesielt med tanke på å finne alternative landingsmuligheter langs en flyrute hvis det oppstår en nødsituasjon. Men også for å vite hvor det finnes landingsplasser for å utnytte småflyets muligheter.

Det finnes masse informasjon på for eksempel nettstedet ippc.no. Med det er primært tilpasset kommersiell trafikk og dekker bare de største lufthavnene.

Tyske Jeppesen er også veldig bra. Den finnes både i papirutgave og på CD. Den dekker kanskje 80-90% av plassene. Men den mangler en god landsoversikt og informasjonen er noe begrenset.

Dette førte til at jeg fikk ideen om å lage et nettbasert produkt som dekker absolutt alle flyplasser med fyldig informasjon.
Ikke bare informasjon som piloten trenger, men også også informasjon som kan være av interesse for passasjerene.

Det er viktig å merke seg at dette produktet ikke er et altenativ til AIP, Jeppesen og tilsvarende publikasjoner. Disse er fortsatt nødvendige hjelpemidler for planlegging og gjennomføring av en flyging.

For å finne alle små og store flyplasser i vårt langstrakte land startet jeg med å sende et enkelt spørreskjema til samtlige 434 kommuner i hele landet. Jeg regnet med at de som mottok skjemaet hadde kjennskap til hvis det fantes en liten flystripe i kommunen.
Når alle plassene var registrert tok jeg direkte kontakt med personell på hver enkelt flyplass for å supplere informasjonen.


 
 AviEl  Eier og drifter nettstedet.  ( Hans-Olaf Reitås )
 Meråker Flyklubb  Operativt ansvar for Øian Flyplass.
 Eirik Øian  Eier av Øian Flyplass og Øian Gård.
 Hans-Olaf Reitås  Idéhaver og laget nettstedet.
 Knut Høiem  Skal tegne flyplasser vi ikke får lov å fotografere fra fly.
 Innovasjon Norge  Har gitt betydelig støtte til prosjektet.
 Nasjonal Sikkerhetsmyndighet  Har tillatt fotografering og godkjent fotomateriale.
 Statens Kartverk  Har levert alle kart unntatt flyplasskartene.
 Levanger Mikroflyklubb  Har bidratt med mange flotte bilder.
 

 

 

Nettstedet blir aldri helt komplett. Det er under stadig forbedring og utvidelse.

 

Men alt har sin tid. Dette nettstedet fremstår litt heimsnekret og gammeldags nå. Det vil i løpet av vinteren 2019 bli erstattet med en helt ny versjon basert på interaktive kart. Og bedre tilpasset både nettbrett og mobil.

 

Jeg er avhengig av at dere der ute gir meg forslag til endringer og forbedringer slik at jeg hele tiden leverer et best mulig produkt.

Hans-Olaf Reitås

   

Nettstedet er produsert av AVIEL  v/ Hans-Olaf Reitås  -  7530 MERÅKER  -  Tlf.: 917 38 710  -  E-post: post@aviel.no

 sitemap
Admin