Bjørnøya


Klikk på kartet for mer informasjon

Kartet dekker et område på ca. 22 x 18 km.    Bjørnøya er ikke knyttet til noen kommune.
Det er ingen permanent bosetting på øya, men Bjørnøya Meteorologiske Stasjon har en bemanning på vanligvis 9 personer døgnet rundt hele året.

BILDER FRA BJØRNØYA.                         BILDER FRA FLYPLASSEN. (klikk i kartet ovenfor)ATTRAKSJONER I NÆRHETEN

Her kommer en beskrivelse av attraksjoner og andre spennende steder i nærheten av flyplassen.

Send meg gjerne informasjon på post@aviel.noFLYPLASSENS HISTORIE

Bjørnøya ble oppdaget av den nederlandske oppdagelsesreisende Willem Barents i 1596. På vei inn til land møtte hans folk en svømmende isbjørn. Derav kommer navnet Bjørnøya (på nederlandsk: Beeren Eiland).

Bjørnøya ligger på 74.30° N 19.01° E, omtrent midtveis mellom fastlandet og Spitsbergen, og har et areal på 176 km2. Øya er ganske flat, med mest fjell i sør. Miseryfjellet er det høyeste med sine 536 meter. Seks hundre små vatn ligger spredd rundt på øya. 
Den første meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble opprettet i oktober 1918 av det geofysiske institutt i Tromsø. Ett år senere ble radiostasjonen opprettet av kullselskapet Bjørnøen A/S. Etter at kulldriften ble avsluttet, vedtok Stortinget at Det norske meteorologiske institutt skulle ha ansvaret for administrasjonen og drift av radiostasjonen på Bjørnøya fra 1. juli 1932.

Den nye meteorologiske stasjonen er relativt moderne - det siste tilbygget ble fullført i 1994.

Stasjonen har ingen havn som kan ta imot skip for lossing, bare en liten kai som kan ta imot småbåter. Kystvakta leverer nye forsyninger i juni og september. Småbåter går så i skytteltrafikk mellom skipet og kaien for å losse. Ellers i året er Kystvakta og redningshelikopter til stor hjelp med å løse de transportproblem som dukker opp.

Bjørnøya har et mannskap på ni; fem meteorologfullmektiger, en driftstekniker, en styrer og to kokker. I tillegg til å gjøre meteorologiske observasjoner åtte ganger i døgnet, og slippe radiosondeballonger to ganger i døgnet, utfører de målinger for flere vitskaplige institusjoner, så som Norsk institutt for luftforskning (NILU), Nordlysobservatoriet og Jordskjelvstasjonen. Kystradiostasjonen blir fjernstyrt over satellitt.

Bjørnøya sin plassering gjør at øya er særdeles viktig som landingsplass og bunkringssted for helikopter. Uten bunkring her hadde ikke helikoptertrafikk til og fra Svalbard vært mulig.

Værforholdene er barske, også om sommeren, og mørketida varer i tre måneder. Isbjørn kan også være et problem og stasjonsområdet får ofte bamsevisitt vinterstid. Polarhunder gjør tjeneste som vaktbikkjer, og signalpistol og rifle er en obligatorisk del av utrustingen.


Kilde: Meteorologisk institutt og Wikipedia.

   

Nettstedet er produsert av AVIEL  v/ Hans-Olaf Reitås  -  7530 MERÅKER  -  Tlf.: 917 38 710  -  E-post: post@aviel.no

 sitemap
Admin