Eggemoen


Klikk på kartet for mer informasjon

Kartet dekker et område på 40 x 40 km.    Ringerike kommune
BILDER FRA RINGERIKE.                         BILDER FRA FLYPLASSEN. (klikk i kartet ovenfor)ATTRAKSJONER I NÆRHETEN

Her kommer en beskrivelse av attraksjoner og andre spennende steder i nærheten av flyplassen.

Send meg gjerne informasjon på post@aviel.noFLYPLASSENS HISTORIE

1940 – 1945
Tyske Luftwaffe hadde Eggemoen som sitt største flyplassprosjekt i Norge under krigen. Da flyplassen omsider sto ferdig i november 1944, var krigen inne i sluttfasen. Flyplassen fikk aldri den betydningen som tiltenkt, nemlig som forflytningsflyplass for store jagerflystyrker. I de få månedene flyplassen hadde operativ status var det likevel betydelige jagerflystyrker nede for fylling og ettersyn og den fungerte også som stasjoneringssted for en rekke transport- og overvåkningsfly.
Som en kuriositet kan det nevnes at Eggemoen faktisk var klassifisert som "Nacht und Landeklar ein" en operativ status som var høyere enn hva Fornebu hadde på samme tiden.

1946 – 1952
Eggemoen flyplass ble tatt i bruk av Østlandske flyselskap A/S som drev flyskole og taxiflyvning i første periode etter krigen, før flytting til Fornebu. Men selskaper som Nor-Fly og Widerøe drev også med omfattende virksomhet der.

1952 –1990
Forsvarets flyskole ble satt bort på kontrakt til Widerøes Flyveselskap A/S på Eggemoen og med flymateriell stilt til disposisjon fra Luftforsvaret.

1990 – i dag
Den nordre del av den gamle flystripen brukes i dag av blant annet Ringerike flyklubb og flere andre luftsportsklubber. De utfører også brannvaktflyging i sommermånedene.


Teksten er delvis hentet fra Forsvarets Bygningstjeneste sin Landvernplan for Forsvaret og fra Tronrud Group AS sine hjemmesider.

Hvis noen har mer utfyllende historikk om Eggemoen så ta kontakt eller send meg materiale.

   

Nettstedet er produsert av AVIEL  v/ Hans-Olaf Reitås  -  7530 MERÅKER  -  Tlf.: 917 38 710  -  E-post: post@aviel.no

 sitemap
Admin