Sandnessjøen lufthavn, Stokka


Klikk på kartet for mer informasjon

Kartet dekker et område på 40 x 40 km.    Alstahaug kommune
BILDER FRA ALSTAHAUG.                         BILDER FRA FLYPLASSEN. (klikk i kartet ovenfor)ATTRAKSJONER I NÆRHETEN

Petter Dass-museet
Ligger noen ca. 8 km sør for flyplassen, - Nordland fylkes 1000-års sted.  Nettopp ferdigstilt nytt bygg som er skåret inn i fjellet og utkrager over fjorden ved Alstahaug kirke og dikterprestens bolig, - ligger i samme tun.

De syv søstre
Fjellrekkens topper kan bestiges enkeltvis eller alle på en dag for de sprekeste.  Toppene(911-1072moh) er sannsynligvis nunatakker som stakk opp av isen ved siste istid.

Øyhopping
På Helgelandskysten, fra Herøy/Dønna og nordover.

Kystmiljø
RV 17 har sin trase i kystmiljø helt fra trøndelag til Saltstraumen, - mange pittoreske strekninger.


FLYPLASSENS HISTORIE

Forsvaret og Luftfartsverket (IR14)lette med lys og lykte for å finne egnet sted for flystripe, de foretok prøvelandinger på nesten "hvert eneste potetsland" på hele Helgeland, spesielt med fokus på indre strøk hvor IR14 hadde sine interessser, - tidlig på 1960-tallet.  Dette var før Brønnøysund var tatt med i betraktning pga avstand og øvrige kommunikasjoner.  Munthe-utvalget, nedsatt av Gerhardsen-regjeringen i 1962, konkluderte, i rapport nov 66, med at Stokka var eneste gangbare alternativ.
Ble bygd i 1968 og senere utvidet til dagens fysiske lengde på 1080m, med 880m som operativ lengde. I 2007 ble det gjort sikringstiltak på banen og de bortsprengte steinmassene fra åsen mot havet ble lagt i forlengelsen av dagens rullebane med tanke på å kunne utvide rullebanen til 1199m operativ lengde.

Kilde: Steinbjørn Mentzoni, Sandnessjøen

   

Nettstedet er produsert av AVIEL  v/ Hans-Olaf Reitås  -  7530 MERÅKER  -  Tlf.: 917 38 710  -  E-post: post@aviel.no

 sitemap
Admin