Salangen, Elvenes


Klikk på kartet for mer informasjon

Kartet dekker et område på 40 x 40 km.    Salangen kommune
BILDER FRA SALANGEN.                         BILDER FRA FLYPLASSEN. (klikk i kartet ovenfor)ATTRAKSJONER I NÆRHETEN

Her kommer en beskrivelse av attraksjoner og andre spennende steder i nærheten av flyplassen.

Send meg gjerne informasjon på post@aviel.noFLYPLASSENS HISTORIE

Bare tolv år etter at brødrene Wright foretok verdens første flytur letter flylegenden Tryggve Gran fra et jorde på Elvenes i Salangen. Fylkets første flytur er et faktum og ei spennende side av lokalhistoria har så vidt starta.
Som for mange andre nyvinninger var også starten på flyhistoria i Troms militær. Etableringen av garnisonen på Setermoen i 1898 førte blant annet til stor øvelsesaktivitet. Noen offiserer fikk det for seg at Tryggve Gran og hans Bleriot som han hadde krysset Nordsjøen med i 1914 måtte kunne brukes i militær sammenheng. Gran og hans fly ble så hentet til Salangen med båt! og trukket på vogn opp til Elvenes, der et jorde ble rydda som flystripe.
Klokka 0930 den 8. september 1915 tar Bleriot-maskinen av og utfører den første rekognoseringstur fra lufta i Troms. På Elvenes ble det etter dette anlagt flyplass. Nord-Norges Flyveavdeling fikk således tildelt en dobbeldekker av typen BE-2e (Bombing Experimental no. 2e) i 1919 og den ble stasjonert i Salangen. Det var forøvrig dette flyet som foretok den første landinga i Målselv kommune 31. mars samme år - ikke på Bardufoss, men på Kjerresnes. Historien forteller og at årsaken til denne landinga var at flygeren skulle besøke sin gamle mor som bodde på Kjerresnes.

Teksten er et utdrag fra en historiebeskrivelse som finnes på hjemmesiden til Bardufoss Flyklubb.

Under 2. verdenskrig opererer tyske jagerfly på plassen som på denne tiden er 1400-1600 meter lang.

Etter krigen brukes flystripen av bl.a. militære OP-fly, Twin Otter og som base for helikopterøvelser.
Men ellers er det liten flyaktivitet på Elvenes.

Omkring år 2000 bestemmer noen lokale flyentusiaster seg for å blåse liv igjen i den gamle flyplassen. Med traktorer, plog, harv og såmaskin gjenskaper de et område på 800 x 30 meter med gress.

Nå brukes flyplassen flittig av Bardufoss Flyklubb som hvert år arrangerer flytreff med mange varierte innslag. Det er ikke bare flygere som trekkes til stedet nå. Flyplassen ligger i idylliske omgivelser med badestrand og ørretelv i nærheten.

Den 13.06.06 selger Forsvaret hele anlegget til Salangen kommune.

Sterke krefter er godt i gang  for å skape et senter for ulike typer luftsport. Befolkningen i nærområdet er positiv til planene og det ligger an for at Elvenes kan bli det beste- eller i det minste et av landets beste luftsportssenter.

   

Nettstedet er produsert av AVIEL  v/ Hans-Olaf Reitås  -  7530 MERÅKER  -  Tlf.: 917 38 710  -  E-post: post@aviel.no

 sitemap
Admin